Els aliments bio i ecològics han passat de ser uns autèntics desconeguts al nostre país a ocupar lineals de supermercat i rebostos familiars. Raons no n’hi falten. Són aliments que, a diferència d’altres que es troben al mercat, no han estat modificats genèticament ni contenen cap substància que hagi estat alterada. Unes característiques que els converteixen en atractius per a aquells que cuiden la seva salut, i, també, per a aquells compromesos amb el medi ambient.

Però, malgrat que els aliments bio i ecològics presenten similituds entre si -i ambdós tenen grans beneficis-, no són exactament el mateix.

Què són els aliments bio i què són els aliments ecològics?
 • Aliments bio: Sota l’etiqueta “bio” trobem aquells aliments que no han estat manipulats genèticament i que, per a la seva producció, no s’ha utilitzat cap compost que hagi estat alterat en l’origen. La transgènia és una pràctica molt comuna a l’agricultura i ramaderia tradicional per a augmentar la grandària d’animals, verdures, i fruites, o bé, per a fer-les més resistents al clima o a les plagues.
 • Aliments ecològics: El segell “ecològic” fa referència a aquells aliments que, a més de no haver estat alterats genèticament, han estat produïts de manera natural i sostenible. Això vol dir que no s’han utilitzat pesticides ni fertilitzants d’origen químic per al cultiu de verdures i hortalisses, ni tampoc s’han recorregut a pinsos industrials, hormones ni antibiòtics per a la criança de pollastres, vaques, ovelles o cabres. A més a més, els animals amb etiqueta “eco” s’han desenvolupat i crescut en condicions naturals, en plena llibertat i sense intervenció artificial. Un fet que no només garanteix el seu benestar, sinó també el de les persones que consumeixen la seva carn.

Els aliments bio i ecològics tenen múltiples beneficis per a la salut

Quins beneficis aporten?

Com hem explicat, un dels principals beneficis que tenen els aliments bio i ecològics és que són més saludables. En ser productes que aposten per una producció més natural i sostenible, no alteren els seus components per a millorar el seu aspecte o resistència i, gràcies a això, redueixen el risc de patir certs problemes com:

 • Al•lèrgies: Els pesticides, fertilitzants artificials i antibiòtics que s’utilitzen per a la producció tradicional de verdures, fruites i animals incideixen en el sistema immunitari i, per tant, en la possibilitat de desenvolupar algun tipus d’al•lèrgia.
 • Trastorns neurològics: L’ús de productes químics no només afecta el sistema immunitari, sinó també al neuronal. És per això que el consum d’aliments bio i ecològics prevé patologies relacionades amb el cervell com el Parkinson.
 • Alteracions reproductives: Els pesticides actuen com a disruptors endocrins que imiten els estrògens femenins, i això pot causar alteracions en les funcions reproductives, infertilitat i altres problemes relacionats amb les hormones.
 • Càncer: Segons un estudi publicat per la revista científica JAMA, el consum d’aliments ecològics redueix fins a un 25% el risc de patir certs tipus de càncer (especialment, de pit i limfomes).
 • Obesitat: L’ús de pesticides també incideix en el funcionament metabòlic i endocrí, i el pot alterar de manera que afavoreixi l’augment de la gana i del greix corporal.
 • Infeccions resistents: Molts dels animals de granges tradicionals han estat tractats amb antibiòtics, i això ha contribuït a la proliferació de nous bacteris. Aquest fet no només modifica la nostra resistència a certs medicaments, sinó també a certes infeccions.

A Macrolim oferim menús elaborats amb aliments bio i ecològics

Pel que fa al valor afegit, els productes bio i ecològics t’aporten:

 • Més nutrients: Tant és que parlem de verdures, de fruita o d’animals, els aliments bio i ecològics tenen més propietats que aquells que no ho són. Com es desenvolupen en terra fèrtil i respectant el ritme de creixement natural, les seves aportacions nutricionals són majors -i el seu sabor, també-.
 • Més sostenibilitat: Com que són més naturals i respectuosos amb els cicles vitals i amb el medi ambient, els aliments bio i ecològics ajuden a la conservació de la biodiversitat i a la lluita contra el canvi climàtic.
 • Més solidaritat: Consumir aliments bio i ecològics també significa donar suport a un model de producció que advoca pel producte de temporada i de proximitat, i, per tant, contribueix a l’economia i a la pagesia locals.
Aliments bio i ecològics i Macrodiet

A Macrodiet, divisió de Macrolim que es dedica a la restauració i a la gestió de menjadors escolars, ens preocupa la salut dels infants. Per això, a més de dissenyar menús equilibrats, variats i enfocats a promoure hàbits de vida saludables, oferim la possibilitat que estiguin elaborats amb aliments bio i ecològics. Una opció que moltes escoles de Catalunya han rebut amb bons ulls, ja que, a més d’apostar per ingredients ecològics, també ho fan per cereals integrals, o verdures i fruites fresques i de temporada.

Vols apostar per l’alimentació bio i ecològica? A Macrolim som experts en serveis de restauració col·lectiva i oferim menús bio i ecològics adaptats a cada escola. Contacta amb nosaltres i t’ajudem.