Cada vegada són més les persones que, cansades del soroll i la pol•lució, es traslladen als afores per viure en cases amb jardí. També les que resideixen a les ciutats i decideixen crear el seu propi espai natural o hort urbà. O les que busquen habitatges pròxims als parcs per a residir. Fan bé. Viure a prop de recintes i zones enjardinades té múltiples beneficis per a la nostra salut i la del planeta.

No som els únics que ho diem. Segons un estudi publicat a la revista The Lancet Planetary Health, residir a prop de zones verdes redueix el risc de morir de manera prematura. També, de patir malalties com el càncer de mama.

Però aquests, encara que són importants, no són els únics beneficis d’habitar envoltat de naturalesa.

Millora el nostre sistema immunitari

Disposar d’un sistema immune fort és clau per gaudir d’una bona salut. Per aconseguir-ho, és necessari alimentar-se saludablement, fer exercici de manera habitual i dormir bé. També, viure a prop de recintes i zones enjardinades. Així ho explica un estudi publicat en la revista Science Advances, que parla sobre la biodiversitat que es troba en les àrees verdes. Explica que viure en aquestes zones ajuda a tenir una microbiota intestinal rica i, per tant, un sistema immune més fort.

Redueix l’ansietat i l’estrès

Molt relacionat amb el punt anterior i igual d’important per al nostre benestar. I és que, encara que no ho percebem, l’estat frenètic en el qual vivim ens resta tranquil•litat i qualitat de vida. Residir a prop de la naturalesa o de recintes i zones enjardinades exerceix un efecte relaxant sobre nosaltres i ens ajuda a reduir tant l’ansietat com l’estrès. Dos dels grans enemics de la nostra salut.

Neteja l’aire que respirem

No és un secret: la qualitat de l’aire que respirem és clau per a la nostra salut. Com més net sigui, menys risc hi ha de patir malalties respiratòries. D’aquí que sigui tan important que les zones verdes proliferin a les àrees urbanes. Segons un estudi realitzat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), no només ajuden a reduir els contaminants, també a capturar CO₂ i filtrar l’aire.

Estimula la interacció social

Encara que la feina i les obligacions diàries ens impedeixin quedar amb familiars i amics, els humans som éssers socials per naturalesa. Relacionar-nos forma part del nostre ADN i, no fer-ho, repercuteix negativament a la nostra salut física i emocional.

Està demostrat que com més interacció social tinguem, menys risc de patir malalties infeccioses, estrès o alteracions de caràcter hormonal tindrem. També que viure a prop de recintes i zones enjardinades estimula les relacions personals i, per tant, els seus beneficis.

Afavoreix l’activitat física

De la mateixa forma que viure a prop de la platja ens convida a nedar, fer-ho a prop de zones verdes ens anima a passejar, a fer un volt amb la bici o a practicar esports tan variats com el running, el futbol, el bàsquet, o el patinatge.

Uns hàbits que, a més d’ajudar a mantenir-nos en forma i reduir el risc de patir malalties cardiovasculars i metabòliques, millora el nostre estat d’ànim i la qualitat de la nostra son.

 A Macrolim som experts en disseny i manteniment de recintes i zones enjardinades. Necessites assessorament? Contacta amb nosaltres i t’ajudem.