Impulsa la imaginació, augmenta el vocabulari, millora la comprensió lectora, afavoreix la concentració i l’aprenentatge… No hi ha dubte: llegir té innombrables beneficis per als nens i nenes de qualsevol edat. Malgrat això, en una societat on els mòbils, les tablets i la televisió ocupen gran part de l’oci infantil i juvenil, resulta difícil que els petits de la casa s’aficionin a la lectura i la converteixin en una passió. Però, que sigui difícil, no vol dir que sigui impossible. Si hi posem de la nostra part, nens i joves podran enganxar-se als llibres per sempre. Vols fomentar la lectura en els petits de la casa?

1. Deixa’ls triar

La lectura, igual que la música, el cinema o l’art, és molt subjectiva. El que t’agrada a tu no té per què atreure a la teva parella o als teus amics. Tampoc al teu fill o filla. Si vols fomentar la lectura en els més petits, pots suggerir-los llibres. En cap cas, imposar-los-hi. Han de ser ells els qui, seguint els seus gustos i el seu estat d’ànim, triïn els títols que volen llegir. En cas contrari, corres el risc que la lectura, en comptes d’un plaer, es converteixi en quelcom avorrit i feixuc.

2. Respecta els seus temps

És tan important respectar la seva decisió de llegir un llibre o un altre, com la de no llegir-ne cap. Hi ha dies en què el cansament o l’apatia poden fer que els més petits no vulguin llegir. Imposar-los la lectura no farà que es converteixin en lectors recurrents, més aviat el contrari.

3. Marca una rutina

Que no calgui obligar els nens i nenes a llegir no significa que no es puguin crear rutines per a potenciar un hàbit tan saludable i enriquidor com l’hora del conte o del llibre. Fer-ho no només ajudarà a fomentar la lectura, també la imaginació, la conversa o la son, en cas que llegeixi abans d’anar a dormir.

4. Acompanya’ls

Quan els nens i nenes no saben llegir, els pares ho fan per ells. L’hora del conte es converteix, d’aquesta manera, en un moment per a la imaginació i per a les preguntes. Per què no fer el mateix quan són més grans? Destina una hora del dia a la lectura i comparteix-la amb la família. Cadascú amb el seu llibre, però en el mateix espai.

 

L'exemple i l'acompanyament són dues de les millors formes de fomentar la lectura

5. Interessa’t pels seus gustos

Saps quin llibre està llegint el teu fill o filla? I quin és el seu personatge o gènere literari favorit? Interessar-te pels seus gustos, a més de ser una bona forma de fomentar la lectura, és una excel•lent manera de fer-los sentir estimats i de pujar-los l’autoestima.

6. Sigues el seu exemple

Amb la lectura passa com amb l’esport o l’alimentació, la millor manera d’incentivar-la és amb l’exemple. Si els teus fills o filles et veuen llegir, tard o d’hora t’imitaran.

 A Macrolim Grup som experts en oci educatiu i activitats extraescolars. Necessites assessorament? Contacta amb nosaltres i t’ajudem.