La pandèmia del coronavirus ha canviat per complet la realitat dels ciutadans de tot el món. També, la de les empreses. Moltes entitats han tingut tancar les seves portes i les que han tingut la sort d’obrir després del confinament, ho han fet sota restriccions d’aforament i amb unes mesures de neteja i desinfecció exhaustives.
No és estrany que així sigui. Se sap que, a més del distanciament social, la higiene és clau per a lluitar contra una malaltia tan infecciosa com devastadora. I és que, com passa amb altres virus, el Covid es pot transmetre’s per secrecions respiratòries i dipositar-se en superfícies comunes com poms, interruptors, taules o ordinadors.
Per aquest motiu és obligatori l’ús de màscares quirúrgiques o FP2. I, d’aquí també, és necessari extremar les mesures de neteja i desinfecció d’espais públics i privats com oficines, comerços, indústries, col·legis i hospitals. Només així podrem evitar la propagació de la Covid i oferir als nostres clients i treballadors la seguretat que es mereixen.
Però, què ha d’incloure un protocol de neteja i desinfecció per a garantir la protecció enfront de la Covid?
Encara que els protocols poden variar en funció de l’espai a netejar o desinfectar (no és el mateix una oficina que un apartament turístic, un col·legi o un hospital), existeixen pautes comunes a tots. Us les detallem.
Ventilació i climatització
Els espais tancats i mal ventilats, així com les aglomeracions de persones, afavoreixen la transmissió i propagació de qualsevol virus, especialment del Covid. Per això, a més de netejar i desinfectar les zones de treball i descans, haurem de procedir a la ventilació dels diferents espais que les conformen.
Encara que és recomanable que la renovació de l’aire es realitzi de manera natural i sempre mitjançant ventilació creuada -és a dir, mitjançant l’obertura de portes o finestres oposades, si no disposem d’aquesta opció, podrem utilitzar sistemes de climatització per a garantir-la. En aquest cas, haurem de netejar i revisar els filtres i instal·lacions de manera periòdica. També evitar la recirculació, ja que només faria que expulsar i reprendre l’aire viciat.
Neteja
Si la neteja era important abans de la pandèmia, en època del coronavirus més encara. I és que l’única manera d’eliminar la brutícia i les restes de matèria orgànica és mitjançant aquesta acció.
Per a aconseguir-ho, caldrà fer servir aigua i un detergent homologat que garanteixi una neteja profunda i eficaç. També, de material específic per a cada tasca que haurà de ser desinfectat després del seu ús. I, encara que totes les zones mereixeran la nostra atenció, s’haurà de ser especialment meticulós en banys i espais comuns.
Desinfecció
La desinfecció és clau per a mantenir un espai lliure de Covid però, perquè tingui efecte, ha d’haver-se netejat amb anterioritat. Com hem comentat, la funció de la neteja és la d’eliminar la brutícia i pols de les superfícies, mentre que la de la desinfecció és la d’acabar amb els gèrmens que puguin habitar a terra, interruptors, poms, taules, ordinadors, telèfons o altres objectes.
Encara que existeixen productes que conjuminen totes dues característiques, no aconsegueixen una neteja i desinfecció professional. Per això, a Macrolim recomanem l’ús de netejadors, desinfectants i virucides homologats i especialment dissenyats per a cada tasca. A més, advoquem per la utilització d’Equips de Protecció Reglamentaris (EPI) per a garantir la protecció dels professionals de la neteja durant l’acompliment de les seves funcions.
Protecció
Els professionals de la neteja, igual que els de qualsevol altre àmbit, han d’estar en tot moment protegits. Per això, a més de EPIS que garanteixin la seva seguretat, hauran de mantenir distanciament social amb la resta dels seus companys i seguir algunes recomanacions. Hauran de:
- Sotmetre’s a controls de temperatura abans de treballar.
- Entrar i sortir del centre de treball de manera individual.
- Canviar-se de dos en dos, si l’espai ho permet.
- Netejar i desinfectar el material reutilitzable com a guants, draps o uniformes.