Si tens fills o infants a càrrec teu, segur que t’has fet aquesta pregunta: Haig d’apuntar-los a activitats extraescolars? O haig de limitar l’anglès, el futbol o la guitarra a l’horari lectiu? I és que, encara que sapiguem que són disciplines que afavoriran el seu desenvolupament, no volem sobrecarregar-los amb tasques que no són necessàries.

Malgrat tot, psicòlegs i pedagogs defensen que les activitats extraescolars permeten aprendre noves habilitats i coneixements, a més a més d’altres beneficis relacionats amb la seva salut. Tot plegat, però, amb mesura i tenint en compte els seus gustos i la seva edat.

Si no contemplem l’opinió dels nens i nenes, l’obligació pot generar rebuig i, per tant, aconseguir l’efecte contrari: que s’avorreixin, que s’estressin, que acabin odiant una disciplina beneficiosa pel seu desenvolupament.

Quins són els beneficis concrets de les activitats extraescolars?

Afavoreixen la socialització

A les activitats extraescolars, els nens i nenes coneixen a infants d’altres col•legis, d’altres edats i d’altres nacionalitats. Durant la classe comparteixen jocs, paraules i riures, i això és summament beneficiós –especialment per als més tímids o tímides–.

Potencien el treball en equip

Els infants han de col•laborar entre ells per a la realització de tasques i, gràcies a això, aprenen valors tan importants com el respecte, la tolerància, l’empatia i la solidaritat.

Incentiven l’autonomia i l’organització

Tant és que el nostre fill o filla aprengui xinès, capoeira o teatre; qualsevol activitat extraescolar l’ajudarà a organitzar-se fora de l’escola i a ser més autònom o autònoma. I és que, si vol fer-ho tot, haurà d’aprendre a gestionar el seu temps i a establir prioritats.

Les activitats extraescolars són una alternativa a l'oci nociu

Conreen noves habilitats i competències

Els més petits tenen l’oportunitat de potenciar les habilitats o competències que ja posseeixen però també de desenvolupar nous talents i intel•ligències. L’espacial, la intrapersonal, la musical o la naturalista són algunes de les capacitats de les quals parla Howard Gardner a la seva Teoria de les Intel·ligències Múltiples i que les activitats extraescolars potencien.

Alliberen energia i gaudeixen

Encara que qualsevol activitat té com a objectiu compartir coneixement, a les extraescolars els infants l’adquireixen de forma més lúdica i participativa que a una assignatura normal. La música, el joc o les dinàmiques grupals són pràctiques habituals i permeten que alliberin energia i passin una bona estona.

Són una alternativa a l’oci nociu

Els infants passen cada vegada més hores asseguts davant la pantalla d’un ordinador o d’un mòbil. És per això que una activitat extraescolar que els agradi i els motivi a socialitzar i a aprendre coses noves fa que s’allunyin temporalment de la tecnologia. I això contribueix al fet que es desenvolupin físicament i emocionalment.

Faciliten la conciliació

Les famílies també es beneficien de les extraescolars. Que els nens i nenes facin una activitat d’aquest tipus facilita la conciliació amb la feina, i, alhora, aprenen una disciplina nova mentre s’ho passen bé.

 A Macrolim Grup som experts en activitats extraescolars. Necessites assessorament? Contacta amb nosaltres i t’ajudem.