Quan parlem d’alimentació, un nen o nena de 4 anys, un adolescent de 12 o una universitària de 20, no necessiten seguir la mateixa dieta. Malgrat que hi ha ingredients que no poden faltar en els plats d’uns i d’altres, les calories a consumir i la manera d’elaborar o presentar els aliments variaran en funció de l’edat, del sexe o de l’activitat física que realitzin. Cada etapa de desenvolupament és diferent i, per tant, les necessitats nutricionals també ho són. Un aspecte que, juntament amb altres com les intoleràncies alimentàries, tenen en compte els nostres dietistes i nutricionistes a l’hora de dissenyar els menús per a residències i escoles amb els quals treballem.
A més de garantir la salut de grans i petits, l’alimentació és clau per a assegurar el seu benestar emocional. Que mengin suficients verdures i fruites, que incloguin ingredients rics en Omega 3 com el peix o els ous i que optin per cereals i greixos saludables, els permetrà créixer sans, concentrar-se millor, assimilar nous coneixements i afrontar el dia amb més força i positivitat.
1. Tenim en compte les seves necessitats nutricionals
Com hem comentat, cada etapa de desenvolupament presenta unes necessitats nutricionals diferents. Per això, els menús per a residències i escoles no poden ser iguals. Varia el nombre de calories a consumir, però també la forma en què aquestes s’ingereixen.
Etapa preescolar
Un dels períodes més importants i, sens dubte, un dels més crucials pel que fa a hàbits alimentaris. Els nens i nenes creixen a marxes accelerades i tenen el seu primer contacte amb aliments fins ara desconeguts. Com que encara són petits i no disposen d’autonomia a l’hora de menjar, és necessari optar per receptes fàcils d’ingerir. Cremes, purés i sopes seran habituals als menús escolars per a infants d’aquesta edat i s’aniran combinant amb sòlids en la mesura que les seves característiques ho permetin.
Etapa escolar
Encara que els nens i nenes no creixen amb la mateixa rapidesa que en els primers anys de vida, el seu desenvolupament a nivell físic i mental és accelerat i constant. Tenen molta més activitat física i mental que quan eren més petits i, per tant, necessiten una aportació calòrica major. A més, com que en molts casos poden menjar de formar autònoma i mastegar sense perill d’ennuegar-se, poden accedir a noves textures, sabors i coccions. També, poden reforçar hàbits alimentaris, d’higiene i de convivència, tan necessaris a la infantesa i edat adulta.
A Macrolim Grup, els menús per a escoles es regeixen per cinc normes bàsiques: inclouen sempre verdures i hortalisses, aporten una bona quantitat de fibra dietètica, asseguren un adequat contingut de calci, eleven el nivell vitamínic dels menús amb aliments crus, i contenen la dosi justa de proteïnes.
Etapa universitària
Estudis, exàmens, esport, sortides… Els universitaris i universitàries s’enfronten a múltiples situacions que sovint requereixen un sobreesforç físic i mental. Necessiten carregar piles amb aliments saludables i que els aportin els nutrients que precisen. D’aquí que els menús per a residències siguin variats, equilibrats i que es regeixin, igual que els menús escolars, pel Plat Saludable de Harvard. Una proposta elaborada per la universitat anglesa i que estableix que la meitat dels aliments que ha de contenir un plat són verdures i fruites. L’altra meitat hauria d’estar formada per proteïnes saludables (25%) i per hidrats de carboni (25%).
A més d’apostar per plats saludables, hem de fer-ho per propostes atractives. No podem oblidar que és la primera experiència fora de la llar de molts d’aquests joves i el menjar els ha de fer sentir com a casa.
2. Respectem les seves creences i necessitats especials
Cada vegada són més els nens i joves que presenten al•lèrgies o intoleràncies a substàncies com el gluten, els lactis o els fruits secs. Conscients d’aquesta realitat, a Macrolim Grup adaptem els menús per a residències i escoles a aquestes necessitats. També a altres relacionades amb la cultura i creences dels alumnes, sent possible optar per menús lliures de porc, de gluten o de lactis.
A més, amb l’objectiu de millorar la salut dels més joves i construir un món més sostenible, oferim menús per a residències i escoles elaborats amb aliments ecològics i de proximitat.
3. Alimentem la seva curiositat
Els adults som miralls en els quals es reflecteixen els més petits. Volem que mengin de manera variada i equilibrada? Haurem de mostrar-los com fer-ho tant a casa com a l’escola. Per això, a Macrolim Grup apostem per diferents menúsrics en nutrients. Volem que mengin sa, però també que s’obrin a nous sabors, textures, coccions i formes.
Una manera d’entendre l’alimentació que no volem que es perdi amb l’edat. Per això, de la mateixa manera que apostem per una dieta equilibrada, variada i saludable durant la infantesa, ho fem per una alimentació rica en ingredients en l’etapa adulta. El nostre objectiu és que els estudiants, a més de menjar tan a gust com a casa, accedeixin a propostes que els permetin conèixer nous sabors i afrontar el dia a dia amb energia.
Els nostres menús per a residències i escoles persegueixen, així, crear adults sans i conscients.