Els preus dels menús de menjadors escolars poden patir una pujada del 25% arran del futur Reial Decret per fomentar una alimentació saludable i sostenible als centres educatius, projecte que s’ha presentat des del Ministeri de Consum.

Prenent com a objectiu aconseguir l’accés a una nutrició de qualitat, basada en el dret de tot ésser humà a rebre una alimentació adequada en totes les etapes de la vida, el projecte pretén garantir aquest dret a tots els alumnes que fan ús del servei de menjadors escolars de les escoles.

Segons s’explica en el preàmbul, la futura norma respon a la necessitat d’una alimentació “variada, equilibrada i adaptada a les necessitats nutricionals dels usuaris del servei” i com a resposta a la creixent preocupació social per “les implicacions del sistema alimentari en la salut, l’economia i el medi ambient”..

Sense cap mena de dubte, les disposicions del text signifiquen una implicació important en el dia a dia de les empreses que es dediquen a prestar el servei de menjadors escolars i a les famílies.

Exigències de la nova norma

En el projecte de Reial Decret es posa l’accent en la importància de l’entorn escolar en l’adquisició de patrons d’alimentació saludable, atès el nombre d’alumnes que fan almenys un dels àpats principals a les escoles i als instituts.

En funció d’això, el contingut del projecte marca unes pautes d’alimentació que cal establir als menús de menjadors escolars, entre les quals destaquen aquests dos punts:

  • Almenysel 45% de les fruites i verdures hauran de ser de temporada i de proximitat.
  • Almenys el 5% del total dels aliments oferts hauran de ser de producció ecològica.

Com veurem al següent apartat, el compliment d’aquestes premisses es basa en conceptes contradictoris i sense cap impacte nutricional, que obligaran a més a pujar el preu del menú escolar.

Conseqüències i contradiccions de les exigències previstes

Els preus dels menús de menjadors escolars es veuran ostensiblement afectats si prospera el projecte del ministeri. La imposició de quotes respecte als aliments de temporada, proximitat i producció ecològica obvia el fet que el sector ja aplica els criteris dietètics d’un àpat basat en la Dieta Mediterrània, amb productes frescos i estacionals, tot supervisat per professionals de l’alimentació.

Els professionals de la dietètica i nutrició encarregats de la planificació dels menús de menjadors escolars apliquen les premisses nutricionals més adequades a les necessitats dels diferents col·lectius, sempre tenint en compte els diferents condicionants sanitaris i culturals com són les intoleràncies, al·lèrgies, dietes especials i creences de les famílies.

Macrodiet: menjar de qualitat supervisat per dietistes i nutricionistes

Amb més de 30 anys d’experiència com a empresa de menjadors escolars a Barcelona, ​​el nostre equip de nutricionistes i dietistes planifica els menús de cada centre sobre la base d’una alimentació saludable, equilibrada i variada que cobreixi les necessitats nutricionals de cada edat.

La nostra estratègia organitzativa ens permet optimitzar el servei per assolir la millor relació qualitat-preu i, encara amb l’increment dels costos propiciat per la pujada de la inflació i la complicada situació econòmica, seguim donant la mateixa excel·lència en l’alimentació diària als nostres centres escolars.