Segons un informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Espanya és el tercer país amb major taxa d’obesitat infantil i juvenil d’Europa. Aquesta xifra parla dels hàbits alimentaris de les famílies –cada vegada menys saludables i més allunyats de la dieta mediterrània-, però també del seu estil de vida. I és que, encara que els nens i nenes facin esport a l’escola, també passen moltes hores asseguts: a classe i a casa han d’estar concentrats per fer els deures i estudiar. A més, els jocs s’han convertit en sedentaris, ja que els més petits solen necessitar una pantalla –ordinador o mòbil– per entretenir-se.

Què podem fer per a combatre aquesta situació? A més d’apostar per una alimentació sana, equilibrada i amb presència de les dosis adequades de fruites i verdures, també cal reprendre hàbits tan saludables com anar a l’escola caminant, jugar amb altres nens i nenes al parc, agafar la bici o els patins de tant en tant i –si el temps i els recursos ho permeten– fer alguna extraescolar relacionada amb l’esport.

Els beneficis de l’activitat física en els infants són molts i amb un impacte immediat i a llarg termini:

1. Afavoreix el desenvolupament físic dels més petits

Realitzar exercici físic de manera habitual no només ajuda als nens i nenes a desenvolupar un sistema musculoesquelètic i cardiovascular fort i sa, sinó que també els permet controlar el seu sistema neuromuscular. És a dir, aprenen a coordinar moviments, augmenten la seva flexibilitat, velocitat i resistència, treballen els diferents músculs i milloren la seva capacitat pulmonar. Així ho explica l’OMS que, a més, recomana un mínim de 60 minuts d’activitat física moderada al dia.

2. Promou hàbits de vida saludable

Els nens i nenes que, des de ben petits, practiquen exercici físic desenvolupen afició per l’esport i tenen major probabilitat de mantenir aquest hàbit en el temps. Què significa això? Que si en la infància ens acostumem a caminar per a anar a l’escola o a comprar, a practicar alguna disciplina esportiva, a agafar la bicicleta o a fer petites excursions durant el cap de setmana, el més probable és que assimilem aquestes rutines com a pròpies i les conservem a l’edat adulta.

3. Prevé el sobrepès i l’obesitat

Com hem explicat anteriorment, l’obesitat està relacionada amb la mala alimentació, però també amb la falta d’activitat física a edats primerenques. Tant és així que, segons el Ministeri de Sanitat, quatre de cada cinc adults obesos van ser nens o nenes amb sobrepès o obesitat. D’aquí ve que inculcar hàbits de vida saludables des de la infància sigui clau per a reduir els problemes d’obesitat a qualsevol edat i prevenir les malalties que l’excés de pes comporta.

Fer exercici de manera habitual ens ajudarà a mantenir-nos actius i a mantenir un pes equilibrat.

Fer activitat física de forma habitual promou hàbits de vida saludable.

4. Millora l’estat d’ànim i l’autoestima

L’activitat física no només aporta beneficis físics sinó també emocionals. I és que, en córrer o practicar algun tipus d’esport, els infants–igual que els adults– alliberen endorfines. Aquestes substàncies que genera el cervell de manera natural els provoca una sensació de felicitat immediata.

A més, els nens i joves que fan exercici de manera habitual aprenen a conèixer el seu cos i, també, a respectar-lo i cuidar-lo. Són conscients de fins a on poden arribar en una sessió d’entrenament i saben que, si mengen bé i descansen, rendiran més.També, a l’estar i sentir-se actius, prevenen el sobrepès i se senten més a gust amb la seva imatge i més segurs de si mateixos.

No podem oblidar que molts dels problemes d’autoestima de nens i adolescents estan relacionats amb la seva percepció corporal.

5. Incentiva la socialització

Quan ets adult pots realitzar exercici sol o acompanyat, però quan ets petit ho fas sempre en companyia. Tant és que juguis al parc o al pati, que facis esport a l’escola o a un poliesportiu, o que vagis d’excursió amb la classe o amb la família: l’activitat física contribueix sempre a la seva socialització. A través de l’esport, els més petits es relacionen amb altres companysi amb persones de diferents edats creant llaços d’amistat i millorant les seves habilitats socials.

6. Fomenta la disciplina i cooperació

Qui ha practicat esport en equip ho sap: l’única manera de progressar és dedicar-li temps, posar-li ganes, cooperar amb la resta del grup i complir les normes. Aquestes pautes traspassen el camp de joc i abasten el dia a dia dels nens i nenes, ja que els ajuda a ser més responsables, més disciplinats, més empàtics i més respectuosos amb la resta.

 A Macrolim Grup som experts en oci educatiu per a escoles i esplais. Necessites assessorament? Contacta amb nosaltres: Ens encantarà ajudar-te!