Els primers set anys de vida són de vital importància per al desenvolupament físic i emocional dels més petits. És en aquesta època quan es conforma la seva personalitat i es consoliden les bases del seu aprenentatge, i, també, quan es creen els hàbits d’alimentació, higiene i conducta que marcaran la seva etapa adulta. Per això, tant a l’escola com a casa, és necessari apostar per una dieta sana i saludable que nodreixi el seu cos i la seva ment.

Si existeix una proposta per excel•lència que incentivi aquest tipus d’alimentacióés el Plat de Harvard. Es tracta d’una proposta elaborada per investigadorsde l’Escola de Salut Pública d’aquesta prestigiosa universitat que tracta de substituir la tradicional Piràmide dels Aliments. És, doncs, una guia que neix amb l’objectiu de fomentar una alimentació saludable, equilibrada i variada en l’entorn familiar, i intenta fer-ho d’una forma molt visual i senzilla.

Què ha de contenir un plat per a ser saludable?

Segons el Plat de Harvard, tots els dinars i sopars han d’estar formats per:

  • Fruita i verdures: Crues o cuinades amb diferents tipus de cocció (bullides, al vapor, fregides, estofades, etc.). Han de constituir la meitat del plat i, si pot ser, cal que siguin variades, acolorides i de temporada. D’aquesta manera, els infants s’acostumaran a menjar tota mena d’aliments, i les famílies garantiran una ingesta adequada de nutrients.
  • Grans integrals: Arròs integral, blat integral (cous-cous, macarrons, espaguetis, búrgul,…), fajols, quinoa, etc. Han de constituir una quarta part del plat, i és important que siguin variats perquè el paladar dels nens i nenes s’adapti a diferents sabors, textures i colors.
  • Proteïna: Peix, pollastre, vedella, ous o llegums. Com en el cas dels grans integrals, han d’ocupar l’última quarta part del plat, i presentar-se en diferents coccions perquè la dieta dels més petits sigui variada tant en sabor com en textures.
  • Oli i greixos saludables: És fonamental incloure a la dieta greixos saludables com l’oli, l’alvocat, la fruita seca, les llavors, etc.Pel que fa a l’oli, recomanem que per cuinar o per amanir s’utilitzi el d’oliva o el de coco, i, per tant, que es prioritzin sobre margarines, mantegueso altres tipus d’oli com el de gira-sol.
  • Aigua i infusions: L’aigua, sigui sola o en infusions (poliol menta, camamilla, til•la…) ha de ser la beguda prioritària en els àpats principals i durant la resta del dia. Els lactis han de reduir-se a una o dues vegades al dia, i els sucs de fruita o begudes ensucrades han de reservar-se per a ocasions especials.

Plat de Harvard, el plat saludable

Com distingir un Plat de Harvard d’un altre que no ho és?

Tal com hem vist, el Plat de Harvard no se centra únicament en la distribució i percentatge dels aliments sinó que també posa l’accent en altres elements. Cal, doncs, quecompleixi els següents requisits:

  • Suficient: S’ha d’adaptar a les necessitats del menor, a la seva edat i a la rutina del seu dia a dia. No és el mateix un nen o nena de tres anys que un d’onze, itampoc és igual un que faci esport de manera ocasional que un altre que en faci cinc vegades a la setmana. A més, cal que no passin gana.
  • Complet: Ha de proporcionar els nutrients que el nen o nena necessita per al seu desenvolupament físic i emocional. Per aquesta raó ha d’incloure aliments rics en vitamines, minerals, hidrats de carboni, proteïna, greixos i aigua.
  • Variat: La dieta ha de ser diversa, i no només pel que fa a la tipologia dels aliments sinó també de les coccions. Per tant, el Plat de Harvard ha de contenir verdures, fruites, carns o peixos de temporada, de diferents colors, i, o crues o cuinades amb diferents mètodes.
  • Satisfactori: A més de tots els nutrients, aquesta proposta també ha de garantir en tot moment el sabor. Per això, la presentació dels aliments haurà de ser agradable i visual, tenint en compte les preferències de cada nen o nena.

 A Macrolim Grup som experts en restauració col·lectiva per a residències i centres educatius. Necessites assessorament? Contacta amb nosaltres: Ens encantarà ajudar-te!