Una de les principals preocupacions de les famílies quan els seus fills i filles comencen al men-jador escolar és el tipus d’alimentació que rebran. És molt important que els petits i petites mengin de manera sana i equilibrada, que s’obrin a noves textures i sabors. A més a més, també cal que gaudeixin del menjar, que obtinguin tots els nutrients i energia que necessiten per a desenvolupar-se físicament i mentalment, i que, alhora, no es quedin amb gana. Aquesta manera d’entendre la nutrició és la que Macrolim Grup–i la seva divisió especialitzada en restauració col•lectiva Macrodiet– segueixen. I és que per a nosaltres, igual que per a les famílies, l’alimentació saludable al menjador escolar no és una opció, és una prioritat.

Des de petits, els nens i nenes han de basar la seva alimentació en ingredients variats, saludables i d’alta qualitat. D’això no només en depèn la seva salut actual, sinó també la futura. L’obesitat infantil és cada vegada més comú, i aquesta malaltia, a més a més de les conseqüències que ja té, també augmenta el risc de desenvolupar-ne d’altres com la hipertensió, la hiperglucèmia o la diabetis tipus 2.

Per aquesta raó els nostres professionals treballen diàriament per a oferir una alimentació saludable al menjador escolar i transmetre als nostres alumnes la importància de menjar de manera sana en el seu dia a dia. Els nostres dietistes i nutricionistes ho fan dissenyant menús equilibrats, variats, adaptats a cada rang d’edat i sensorialment atractius. Els nostres cuiners i cuineres, elaborant-los amb productes d’alta qualitat i de temporada, i utilitzant tècniques culinàries que afavoreixen la varietat sensorial i que mantenen els nutrients. I els nostres mo-nitors i monitores, guiant-los i inculcant el gust pel menjar.

No hem d’oblidar que el dinar és el menjar més important del dia, tant pel volum com per la varietat d’aliments que integra. Per aquesta raó és de vital importància cuidar els ingredients que incloem tant dins com fora de casa.

Què vol dir això? Que per a garantir l’alimentació saludable al menjador escolar haurem de tenir en compte els següents aspectes:

1. Incloure els diferents grups d’aliments en cada àpat

En la mesura del possible, el dinar haurà d’incloure els diferents grups d’aliments: farinacis, fruites, verdures, oli d’oliva i proteïnes. Com especifica l’Agència de Salut Pública de la Genera-litat de Catalunya, el dinar podria consistir en:

  • Primer plat: farinacis i/o verdures i/o llegums. Per exemple, macarrons amb salsa de tomàquet i formatge.
  • Segon plat: aliment proteic (carn, peix, ou o llegums). Per exemple, peix al forn.
  • Guarnició: verdures i/o farinacis. Per exemple, amanida variada.
  • Postres: fruita de temporada. Per exemple, plàtan.
  • Pa i aigua.
  • Oli d’oliva: per a cuinar i amanir.
2. Donar prioritat als aliments amb alt valor nutricional

A més d’incloure diferents grups d’aliments en cada àpat, haurem de tenir en compte la qualitat dels ingredients que utilitzem en cada elaboració. Optarem, d’aquesta manera, per aliments frescos, de temporada i proximitat. És bàsic per a garantir l’alimentació saludable al menjador escolar.

Alimentació saludable al menjador esolar

 
3. Respectar l’edat i la gana de cada infant

No és el mateix un nen o nena de tres anys que un de vuit. Les seves necessitats nutricionals varien i, també, la seva capacitat de deglució i la seva gana. Haurem de tenir-ho en compte a l’hora de dissenyar el menú diari i elaborar els diferents plats que inclourà.

4. Fer servir tècniques culinàries diferents

Tant si parlem d’un alumne o alumna de quatre anys com d’un/a de deu, haurem d’usar tècniques culinàries diferents perquè adaptin el seu paladar a noves textures i sabors. Ho farem tenint en compte la seva autonomia i capacitat de deglució.

5. Incloure elaboracions a diferents temperatures

És tan important que els petits i petites s’adaptin a nous sabors i textures com que ho facin a diferents temperatures. D’aquesta manera –i segons l’època de l’any-, apostarem per amanides i fruites fredes o a temperatura ambient, cremes calentes o fredes (a l’estiu), sopes tèbies o calentes…

6. Tenir en compte els costums i celebracions locals

El menjar és un reflex de la idiosincràsia de cada territori: ens mostra els seus aliments típics, i, també, els seus costums culinaris i les celebracions. Si volem transmetre el plaer pel menjar i inculcar l’amor pels aliments sans i saludables, hem de tenir-ho en compte.

 A Macrolim Grup som experts en restauració col·lectiva. Necessites assessorament? Contacta amb nosaltres i t’ajudem.