Els que tenen fills ho saben: els nens i nenes poden tenir moltes manies a l’hora de menjar. Als infants que els agrada el peix no els agraden les verdures. I als que els apassiona la fruita i les hortalisses rebutgen les cremes i les sopes.

La manca de temps i la necessitat de mantenir l’harmonia a la llar fan que, com a pares i mares, recorrem als sabors i textures que sabem que als nostres fills i filles els poden agradar. Per això, resulta tan interessant apuntar als més petits al menjador escolar. Perquè, a més d’ajudar a la conciliació familiar, els obre un ventall de possibilitats pel que fa a l’alimentació. Malgrat això, aquests no són els únics beneficis del menjador escolar. Vols conèixer-los tots?

Promou una alimentació sana i variada

Els menús del menjador escolar no es trien a l’atzar. Han estat elaborats per nutricionistes i dietistes com els de Macrolim Grup. Professionals que busquen que cada àpat contingui els nutrients i propietats que els nens i nenes necessiten en funció de la seva edat.

I no només això. A més de les propietats de cada aliment, tenen en compte la seva preparació i presentació. Un dels objectius és que els més petits entenguin el menjar com un gaudi i aprenguin a menjar de manera sana, equilibrada i variada. Només així podran apreciar des d’un peix al forn fins a una amanida de tomàquet, una crema de carabassa o unes verdures al vapor.

Com que tots els alumnes mengen el mateix, es crea un efecte imitació que contribueix a què adoptin els nous hàbits alimentaris amb facilitat.

Marca rutines i horaris en el dinar

Al menjador escolar tot funciona com un rellotge. Cada grup d’edat té una hora assignada per a dinar i per a jugar, així com unes tasques a realitzar. Unes pautes que, a més de garantir el bon funcionament del centre, permeten que els nens i nenes adquireixin rutines i horaris al dinar i aprenguin deures tan bàsics i necessaris com parar i desparar taula.

Un dels beneficis del menjador escolar és que promou l'alimentació saludable

 

Inculca hàbits d’higiene i comportament

Un altre dels beneficis del menjador escolar és que els més petits, a més d’horaris i rutines, adquireixen hàbits d’higiene i comportament. Per exemple, aprenen a rentar-se les mans abans de dinar, a utilitzar correctament els coberts, a no parlar amb la boca plena ni jugar amb els aliments o a respectar el seu torn per dinar.

Reforça l’autonomia dels nens i nenes

Els i les alumnes que van al menjador escolar no només aprenen a apreciar tot tipus d’aliments i preparacions. També a ser autònoms i menjar sense l’ajuda d’un adult. Ho fan acompanyats, però de manera independent. Un hàbit que adquireixen gradualment i, sempre, tenint en compte la seva edat i els seus temps. Cada nen i nena és diferent i és necessari respectar el seu procés.

Afavoreix la convivència

Aprendre a conviure i respectar als altres és, sens dubte, un dels grans beneficis del menjador escolar. Els més petits passen moltes hores al centre educatiu i, a més d’àpats, han de compartir jocs, espai al pati i material escolar. L’hora del menjador és perfecta per a interioritzar valors com el respecte, la solidaritat i l’empatia i afavorir la convivència entre l’alumnat.

 A Macrolim Grup som experts en restauració col·lectiva per a centres educatius i residències universitàries. Necessites assessorament? Contacta amb nosaltres i t’ajudem.