L’estiu és una època preciosa per als nens i nenes. En aquesta estació el temps sembla més lent, les obligacions queden lluny i l’única cosa important és divertir-se, descansar i gaudir del temps en família. Però això no vol dir que sigui una època lliure de conflictes. Per això, és possible que algunes famílies es plantegin la possibilitat d’assistir a una consulta de psicologia infantil a l’estiu.

De fet, les vacances d’estiu es converteixen en aquell moment de l’any en què per fi podem mirar els fills amb més atenció. I d’aquesta mirada atenta en neixen algunes inquietuds que potser durant l’any van passar desapercebudes.

En aquest article compartim les consultes de psicologia infantil que més se solen repetir a l’època estival.

Les consultes més habituals de psicologia infantil a l’estiu

1-Passa massa temps davant de la televisió, la tauleta, la videoconsola o el mòbil

Quan un nen o nena està utilitzant un dispositiu electrònic, està perdent l’oportunitat de desenvolupar àrees molt importants per al seu desenvolupament, com ara les habilitats de comunicació, les habilitats motores i les habilitats socials.

No obstant això, a la societat en què vivim tampoc seria gaire realista esperar que els nostres fills no tinguin interès per la tecnologia ni accés a ella. La recomanació de la majoria de psicòlogues infantils és acordar amb ells el temps diari que podran dedicar a aquesta activitat i en quin moment del dia ho podran fer. A més, és important revisar el contingut que estan veient i oferir només el que considerem adequat per a la seva edat.

2-No vol fer el quadern de vacances

És molt habitual que els nens i nenes rebutgin les tasques acadèmiques durant l’estiu. Al cap i a la fi, és el seu temps de descans, i a ningú li agrada treballar durant les vacances!

Des de l’empatia serà més fàcil arribar a acords i acabar l’estiu amb les tasques fetes. En general, les psicòlogues infantils recomanen que els deixem almenys dues o tres setmanes de descans després d’acabar el curs. A partir de llavors podem acordar amb ells com organitzar les tasques. Hi haurà qui prefereix fer una mica cada dia, d’altres que preferiran dedicar-hi només un dia de la setmana però més temps… L’important és que ells se sentin partícips de la decisió i orgullosos del seu esforç.

3-No fa el que li demano

Quan els fills no compleixen les nostres peticions els pares ens podem sentir frustrats i fins i tot desafiats per ells. És normal sentir-se així, però hem de prendre perspectiva i pensar noves maneres d’aconseguir la seva col·laboració.

Podem aprendre alguns recursos de psicologia infantil a l’estiu, com ara elaborar un quadre de normes i responsabilitats familiars, un horari amb els temps de joc, les rutines i l’hora d’anar a dormir… I per descomptat, ser molt clars amb allò que esperem d’ells i molt ferms en el que hàgem acordat.

4-El meu fill/a no sap relacionar-se amb altres nens/es

Hi ha nens i nenes a qui els costa una miqueta socialitzar. En aquest cas, l’estiu és una època fabulosa per ajudar-los a desenvolupar les seves habilitats socials.

Els casals d’estiu són espais molt interessants on, a més de divertir-se, hi viuran experiències molt enriquidores a nivell social. A Macrolim Grup ho sabem bé, i per això des de la nostra divisió Macroesplay promovem casals d’estiu que fomenten valors com ara el respecte, la convivència i el civisme.

Si necessiteu més informació sobre els nostres casals d’estiu, podeu escriure’ns a través de la pàgina de contacte i fer-nos arribar la vostra consulta. Us respondrem amb molt de gust.