El passat mes de febrer el Govern va anunciar una mesura que sorprenia la comunitat educativa i les famílies amb fills en edat escolar. L’inici del curs escolar 2022-2023 s’avançaria una setmana. Més concretament, el curs iniciaria el 5 de setembre pels alumnes d’infantil i primària; i el 7 de setembre pels alumnes d’ESO, Batxillerat i Formació Professional.

Aquesta mesura ha estat envoltada de polèmica, però finalment ha seguit endavant i s’ha fet oficial després de ser publicada al DOGC (podeu consultar l’ordre aquí).

I per què tanta polèmica? En realitat, el fet d’avançar una setmana el calendari lectiu no és el que més altera el dia a dia de les escoles.

Tanmateix, aquesta mesura comporta un altre canvi que justament és el que ha provocat més inquietud entre els implicats (famílies, personal docent i entitats que treballen als centres educatius). Durant tot el mes de setembre els alumnes faran jornada intensiva. És a dir, que els alumnes acabaran les classes a les 13.00 h.

La jornada intensiva, el factor més controvertit d’aquesta ordre

El Govern explica que la jornada intensiva millorarà el confort tèrmic d’alumnes i mestres, ja que el setembre encara és un mes molt calorós. Concentrar les hores lectives al matí, quan la temperatura encara és agradable, n’afavorirà l’aprofitament.

A més, així es compensa el nombre d’hores lectives, que altrament es veurien augmentades. Perquè continuïn sent les mateixes de sempre s’hi afegiran dos dies festius addicionals: un per Nadal i un altre de lliure elecció.

Canvis que promouen la conciliació familiar

L’objectiu principal és millorar la conciliació familiar en escurçar el període de descans estival dels menors. També respon a criteris pedagògics, ja que un període de vacances tan llarg podria fer que els alumnes oblidessin aprenentatges i hàbits. De fet, això es nota especialment entre l’alumnat més vulnerable, que compta amb menys recursos per fer activitats culturals durant les vacances.

El que inicialment preocupava les famílies, pel que fa a la conciliació, era com organitzarien el temps extraescolar durant el mes de setembre, ja que moltes famílies no tenen la possibilitat d’anar a recollir els seus fills al migdia.

En aquest sentit, les empreses que s’encarreguen dels menjadors escolars i les activitats de lleure educatiu han sigut fonamentals perquè la mesura pugui funcionar i adaptar-se a les necessitats d’aquestes famílies.

És el cas de Macrolim Grup. La nostra divisió de restauració col·lectiva, Macrodiet, continuarà oferint el servei de menjador escolar a l’horari habitual per a totes aquelles famílies que ho requereixin. I posteriorment, els nostresmonitors de menjador i de lleure oferiran activitats lúdiques als alumnes que necessitin o vulguin quedar-se fins a les 16.30 h.

Des de Macrolim Grup hem pres una actitud proactiva durant aquests mesos, facilitant l’organització d’aquest nou servei i preparant-lo al detall perquè sigui un èxit. Confiem que així serà, i tenim formats els nostres equips de monitors i monitores, llestos per fer que els alumnes gaudeixin d’un mes de setembre diferent però molt especial.

Estem encantats de donar suport als centres educatius als serveis que requereixin. Si és el vostre cas, amb molt de gust atendrem la vostra consulta, que podeu fer des de la nostra pàgina de contacte.