T’imagines treballar vuit hores al dia a una cadira amb el respatller trencat? O a una taula que coixeja i que et fa trontollar? O intentar passar consulta a un pacient amb les bombetes parpellejant? No importa el sector de producció al qual pertanyi la teva companyia o entitat: perquè funcioni a la perfecció, necessita comptar amb un pla de manteniment per a empreses. Només així garantirà el bon funcionament de les seves instal•lacions i equipaments i, gràcies a això, el benestar i rendiment dels seus treballadors.

I és que, encara que moltes vegades ho oblidem, el manteniment i la productivitat són conceptes inseparables. Els empleats necessiten sentir-se còmodes i protegits per a rendir al màxim al lloc de treball i, per a aconseguir-ho, requereixen un entorn segur i adaptat a les exigències de la seva professió.

A més de crear un clima que afavoreixi el treball i la consecució d’objectius, comptar amb un pla de manteniment té múltiples avantatges per a l’empresari i l’empleat. Com expliquem en l’article Avantatges de contractar un ‘manetes’ al teu centre de treball, des de l’estalvi que suposa allargar la vida útil dels equips i instal•lacions fins als guanys que implica comptar amb una imatge corporativa forta.

Però, quines fases ha d’incloure un pla de manteniment per a empreses per a ser efectiu?

1. Manteniment predictiu

Com el seu nom indica, aquest tipus de manteniment té com a objectiu predir qualsevol avaria o desperfecte al centre de treball. Per a poder implementar-ho, és necessari realitzar un estudi detallat dels equips i instal•lacions de l’empresa, revisar el seu estat i tenir en compte les recomanacions del fabricant i la legislació vigent. Amb la informació recopilada, podrem elaborar un pla de manteniment per a empreses que ens permeti examinar les infraestructures de manera periòdica i, d’aquesta manera, evitar la seva deterioració.

2. Manteniment correctiu

A vegades, les avaries o desperfectes a les instal•lacions no es poden evitar. Un moviment brusc pot fer que una cadira es desajusti o que el pom de la porta es desprengui. En aquest cas, aplicarem un manteniment correctiu, és a dir, la reparació de l’equip o infraestructura deteriorada.

Un bon manteniment per a empreses garanteix el confort i rendiment dels treballadors

3. Manteniment curatiu

L’ús –o mal ús- d’un equip o instal•lació pot fer que es trenqui i requereixi molt més que una simple reparació. En aquest cas, les peces han de substituir-se en la seva pràctica totalitat o, directament, renovar-se al complet. A aquesta mena de manteniment se’l coneix com a curatiu i, inclou, des del muntatge de mobles fins a la substitució de persianes, instal•lació d’extractors o equips electrònics, entre moltes altres tasques.

Així doncs, si elaborem un pla de manteniment per a empreses i l’implementem tenint en compte aquestes pautes, evitarem els costos i fallades habituals i crearem entorns propicis a la productivitat.

 A Macrolim Grup som experts en manteniment per a empreses, apartaments turístics i centres educatius. Necessites assessorament? Contacta amb nosaltres: Ens encantarà ajudar-te!